1965
Vemdalsskalet var först i området med en lift redan på trettiotalet.
Brundell & Jonsson gjorde allvar av hotellplanerna och ägde mellan 1965 och 1970.
Kopparsalen byggdes 1967, den består egentligen av två logar som flyttade från Ytterhogdal och monterades ihop. Ett kök byggdes och snart så byggdes också en lift där vägen hitupp går nu, från husvagnscampingen upp till parkeringen. Dalsliften. De byggde också Storhognaliften från hotellet upp till toppen, fundament finns på toppen.
Samma år, 1967, lyftes timmerstommarna upp och de grävde ur en källare, Kalles källare, under Kopparsalen, massorna lades runt det som idag är dammen. Resten av massorna gavs till campingen.
1968-69 byggde man till Hackåsgården, ytterligare en loge flyttades, denna gång från Hackås och då byggde man också till allmänna utrymmen utanför Kopparsalen med bibliotek, brasrummet, kontor samt 4 sovrum ovanpå.
Reception och konferenslokal, nuvarande Wellneslokalen, byggdes till efter det. I receptionen fanns även en Ica-butik.
1970
Storhogna köptes 1970 av Nils Lindgren som dragit igång både Skalet och Björnrike. Nils son, Bertil tog sedan över Storhogna och ägde fram till 1999. Under tiden hann Nils med att bygga Ulrikagården med rum 5-31 inkl pentryn.
Spaavdelningen och 2 bubbelpooler byggdes till i mitten av 70 talet och 10 år senare satte man in första Spabehandlingsrummet och Storhogna startade med behandlingar. Fjällvärldens första Spa!
Gamla sporthuset byggdes och var i drift 1986-2016. Nya sporthuset byggdes 2017.
1989 byggdes vår fina Vinterträdgård, poolen och Lovisakorridoren med 16 dubbelrum. Ingvar Borg tog på sig att göra detta bygge. 15 personer från hotellet var delaktiga i bygget och totalt var det som mest 80 personer som var involverade. Man startade i maj, poolen byggdes liksom Lovisakorridoren. Allt blev klart i december förutom poolväggen, som byggdes till i januari 1990.
Alla träd kom i en stor långtradare och togs genom en sluss. Koskit, sand och myrjord blandades och träden planterades.
I trädgården finns namn på alla träd och växter. Det går en bäck genom trädgården. Fiskarna just nu är bara röding från Ljusnan – 34 stycken.
Bertil Lindgren som ägde Storhogna då var från början missnöjd med trädgården, som han då tyckte var för liten.
1999
Mats Wallin köpte hotellet i april 1999 och utvecklade hotellet ytterligare:
2000 – Byggdes vinkällare, Showkitchen
2004 – Fjällbastun klar. Vedeldad bastu, relax och öppen spis– ett snöbollskast från hotellet, den brann senare ner.
2006 – Hotellet utses till den 5:e anläggning i Sverige som är certifierad av Vasaloppet.
2008-09 – Hotellet utnämns till Sveriges ledande spahotell av World Travel Awards (reseindustrins motsvarighet till Oscarsgalan).
Charlotte Mannerson och Anders Treschow förvärvade Storhogna högfjällshotell & Spa 2010.
2015 – Nytt fjällviste står klart
2017 – Storhogna Sport & Eventhus står klart
2021 – Energieffektivisering
2021 – Boulbana och första barmarkssäsongen med sommaröppet
2021 – Den 1 september 2021 tar Cibola Holding AB över ägandet av Storhogna
Högfjällshotell & Spa. Cibola Holding äger sedan tidigare Frösö Park Hotel och Dalecarlia.
2022 – Storhogna får ny webbsida
2022 – Pop up restaurang i gamla solsidan – sommar 2022 Deli & Pizzeria
2024- SkiStar Vemdalen driver från säsong 24/25 Sporthuset med deras koncept SkiStar Concepts Store
Från början hette hotellet Karl den XI Värdshus, 1983-1984 kallade man det Karl den XI Högfjällshotell. Sen mitten av 90-talet blev det Storhogna Högfjällshotell.
Karl den XI beordrade 1686 att vägen skulle rustas upp då han skulle besikta en fästning i Järpen och Långå, vägen gick från Järpen, förbi Klövsjön och när han red förbi så uppkallades också vägen efter honom. Erik Dahlberg (konferenssal) var fältmarskalk åt Karl den XI. Ulrika (Ulrikakorridoren) var Karl den XI fru.
Fettjantorpet – Där har man hittat spjutspetsar och annat i flinta. Stenåldersfolket har troligen gått efter kusten och in vid Ljungan. Det var varmt här efter sista istiden och mycket fisk i sjöarna. Bertil Lindgren byggde en dansbana vid Fettjan och hade dans med spelmanslag. Mat och dryck förtärdes inne i torpet. Storhogna har också haft guidade turer med avslut i Fettjan med lunch. Det har främst varit aktuellt för konferensgrupper. Fettjan betyder fet jord.
Samevistet byggdes av Brundell och Jonsson som ett utflyktsmål på sextiotalet. Det övertogs av privatpersoner som hade det i sin ägo till tills Storhogna Högfjällshotell köpte tillbaka det på 2000 talet. Samevistet är endast öppet på vintrarna då fjället är fruset, då det är enda tiden man får köra upp varor. Det finns ingen el eller vatten indraget. Man använder sig av gas och ett elverk och varorna hålls kylda i ett förråd under vintern och allt vatten tas med upp.