Boka

Högfjällsrundan

Hotellets egna maskindragna spår på Slättfjället för både klassisk och skateåkning.

Hotellets egna maskindragna spår på Slättfjället för både klassisk och skateåkning. Även om spåret är väderkänsligt mitt på kalfjället, så är det en skidtur med 360 graders fjällutsikt under en klar dag.

Det är Krister Hallberg sportchef här på hotellet sedan många år tillbaka som är skaparen bakom spåret. Inspirationen att dra ett längdspår på Slättfjället fick han efter ha följt sina barn runt om i Sverige på olika fjälltoppslopp. Så 2008 beslutade Krister för att grunda Högfjällsrundan här på Storhogna.

Spåret är preparerat för både klassisk och skate, sträckningen har varit beroende på snötillgång. Start och mål har dock alltid varit desamma, och spåret passerar alltid serveringen Samevistet.

För att kunna preparera spåret måste snön sätta sig, så att spårmaskinen kan ta sig fram utan att skada den känsliga fjällmarken. Det förhindrar också att spåret driver igen direkt, vilket innebär att det tar en tid in på säsongen innan spåret är klart, vanligtvis i februari månad.

Högfjällsrundan pistas inte dagligen på grund av att kraftig vind och snö snabbt kan fylla igen spåret, vilket gör prepareringen meningslös. Längre in på säsongen, när snön satt sig efter perioder med töväder, blir spåret stadigare.

Högfjällsrundan, märkt med orange käppar, erbjuder en fantastisk upplevelse med 360 graders fjällutsikt på en klar dag. Vid hårt fjällväder eller dålig sikt rekommenderas dock inte turen.

Start: Utanför hotellet vid spårkartan och slutar på samma plats.
Längd: 10 km tur och retur
Banprofil: Från Storhogna till Samevistet är det lite över tre kilometer, en sträcka som inte är särskilt ansträngande. Vägen börjar med en lätt uppförsbacke, men efter ett tag når man det flacka kalfjället där man kan njuta av en panoramautsikt på 360 grader. Leden går sedan tillbaka på platta kallfjället sen ner i dalen igen fram till mål.

Information om när spåret senast preparerades finns på skidspar.se

en
Restauranggäster sitter vid bordet och läser menyn