Boka
  • Fem personer ute på fjällvandring

Storhognas fjälltips

Hitta din vandringstur i Storhogna

Om du är sugen på att fjällvandra så har du kommit helt rätt. I Storhogna ligger vandringslederna precis utanför dörren och i Destination Vemdalen finns en variation av leder av olika svårighetsgrad och karaktär. Vill du vandra upp på en fjälltopp eller se ett av destinationens magiska vattenfall? Här finns det många fjälläventyr att välja mellan.

Klunga av fjällöpare

Upplev ett grönskande fjällandskap

Snön har smält bort och fjälltopparnas bara skrud tittar fram. Luften känns mjukare och doftar friskt av grönskande växtlighet. Pjäxorna och skidorna får vila ett tag medan vandringskängorna plockas fram. Sommaren och hösten är två helt underbara säsonger i Storhogna – nu bjuds det på fantastiska vandringsturer i fjällens naturlandskap. Porlande bäckar, utflykter och uppiggande löprundor. Oavsett om du vill ta en lättare vandringstur med familjen eller utmana dig själv med längre sträckor så finns det ett fjälläventyr för dig.

Våra bästa vandringsturer

1. Samevistet och Fallmoranfallet 7,5 km
Det här är vår absoluta favoritvandringstur! Turen längs kalfjället bjuder på imponerande utsikter och sköna naturupplevelser. Vandringen börjar vid Storhogna Högfjällshotell & Spa. Ta leden upp till höger mot fjället och fortsätt sedan in på Karl XI:s väg. Efter 1 km tar du sommarleden mot Samevistet. Därefter är det skyltat till Fallmorafallet. I skogsområdena runt fallet kan du spana efter fjällorkidéer och annan fjällblom. För att vandra tillbaka från Samevistet kan du gå mot Karl XI:s väg och efter 1,5 km ta till vänster tillbaka till Storhogna.

2. Fettjeåfallet 3,5 km
Besök Sveriges högsta vattenfall, njut av ljudet från det brusande vattnet och naturens ursköna vyer. Leden börjar vid parkeringen fem km norr om Klövsjö skidområde, du kan enkelt följa skyltarna från området. Börja vandringen och gå mot vindskyddet, följ sedan Fettjeån uppströms. Stigen är delvis stenlagd och slingrar sig genom de djupa skogarna.  Efter cirka två km når du det vackra Fettjeåfallet och rastplatsen med grillplats. Det finns ved att köpa på plats om du vill göra upp eld i grillen. Du går samma väg tillbaka till parkeringen.

3. Pluppstigen 0,8 km
Den roligaste vandringsturen för de små! Leden börjar bakom vårt Sporthus. Längs den 0,8 km långa stigen möts du av massor av Plupp-aktiviteter. Hoppa på stubbar, gå balansgång, smaka på fjällvattnet och besök Plupps kåta. Vid stigens start finns det även lekpark med rutschkana, klätterställning och gunga.

Kom ihåg!

  • Fjället är privat mark så visa hänsyn.
  • Håll din hund kopplad för djurens och andra vandrares skull.
  • Jakt kan pågå under säsongerna, håll utkik efter skyltar.
  • Du får endast elda på anvisade platser, och kolla alltid upp om eldningsförbud råder.
  • Hjälp till att hålla fjället rent! Ta med skräpet hem och plocka upp skräp du hittar längs vägen.

I receptionen kan du köpa destinationens vandringskarta och upptäcka magiska platser på egen hand. På kartan finns 14 härliga vandringsturer och fler tips på utflykter och bra att veta. Du hittar också massor av inspiration och information om Vemdalsområdets vandringsleder på vemdalen.se.

en
Restauranggäster sitter vid bordet och läser menyn